top of page
Търсене
  • Снимка на автораBarny Dog

Шест прости начина да играете с вашето котенце

Актуализирано: 10.08.2020 г.

Котенцата са активни, палави същества, които се радват на всяка възможностт за игра. Ето няколко прости начина да извлечете максимума от времето за игра с вашето котенце.


1. Защо играта е от съществено значение?

Играта е важно средство, за да може Вашето котенце да бъде в добро физическо състояние и психически бдително. Когато котенцата играят, те практикуват ловното поведение, което биха използвали естествено в природата. Много малки котенца прекарват първите седмици от живота си в борба със своите братчета и сестричета, учейки се на основна координация - „очи-лапа”. Никога не използвайте пръстите си като играчки, това може да се превърне в болезнен навик, когато котката ви порасне. Тази „социална“ игра достига своя връх на около 12 до 14 седмици, когато се трансформира в „ориентирана към плячка“ игра. Това е времето, когато най-вероятно ще доведете вашето котенце у дома и то ще започне да идентифицира обекти, върхи които да се нахвърля и гони .


2. Кога да играете?

Най-доброто време за игра с вашето котенце е рано сутрин и вечер, когато Вашият любимец се чувства нащрек. Сесиите на игра трябва да бъдат кратки - около 10-15 минути - няколко пъти на ден, а Вашето котенце ще се занимава през останалата част от деня само, независимо дали ще изследва, играе или спи.


3. Изпробвайте популярни дейности

Котенцата обичат да се крият, да гонят, да се нахвърлят и да се катерят, така че всяко от тези занимания ще забавлява Вашето пухкаво бебе. Картонените кутии, тунели и празни хартиени торбички са забавно средство за криене, докато закачените пера и „въдици“ са идеални за преследване и размахване. Опитайте се да скриете играчка или малка наградка в празна ролка от тоалетна хартия. Използвайте фенерче или лазерен лъч, за да създадете подвижен лъч светлина, който котенцето да гони. Не забравяйте да насърчавате движението и баланса с рамка за катерене и използвайте стържеща котешка поставка, за да насочите нежеланото драскане далеч от мебелите.


4. Изберете правилните играчки

Всяка играчка, като мишка или малка птица, вероятно ще развълнува вашето котенце, особено ако го мърдате, така че да прилича на истинско. Топките за пинг-понг са леки и лесни за преследване, а някои котенца намират играчките, пълни със зрънца, за неустоими. Пивличането към риба обикновено започва, когато котето е на възраст около четири месеца. Избягвайте играчки с връв или панделка, които биха могли да наранят вашето котенце и никога не оставяйте младия си домашен любимец без надзор с каквато и да е играчка, която би могъл да изяде. Ако държите някои играчки настрана специално за вашите изгри заедно, по-малко вероятно е котенцето да се отегчи от тях.


5. Учене чрез игра

Времето за игра също така е прекрасна възможност да помогнете на вашето котенце да започне да разпознава името си, просто като го използвате, докато играете заедно.


6. Пренасочване на агресия

Никога не използвайте пръстите на краката или ръцете си като играчка, защото това може да се превърне в болезнен навик, когато котката ви порасне. Понякога младите котета започват да проявява агресия чрез хапане и скачане по краката, докато минавате покрай тях. В подобна ситуация, трябва да застанете неподвижно, така че да не предизквате вълнение и вместо това да отвлечете вниманието му с играчка.



73 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page